Harmoniens konsertsal

Anne Kaasa, pianist

Lørdag presenterte Musikkens Venner nok et for Drammen. Pianisten Anne Kaasa har sin unge alder tross vakt oppsikt internasjonalt. Med konserten i Drammen overbeviste hun om at prisene og kritikkene ikke bare er ord. Hun er allerede en glimrende pianist, hun er en spennende tolker med stort overblikk.

Det hun mangler for å ta skrittet opp blandt stjernene, kan komme med den utvikling en kunstner gjennomgår i løpet av sin karriere. Programmet hun presenterte, var spennende og utgjorde en sjelden kombinasjon.

Maurice Ravels klavemusikk er et kanglig univers som klever klarhet i teknikk og forståelse , samt en underliggende mystikk, for å gripe publikum med Sine særegne stemninger. Impresjonismen er sagt å skulle formidle det umulige. Inntrykket slik sanseverden og fantasi opplever det. I Ravels titler og musikk er dette åpenbart. "Nattlíg Trollskap", "Klokkenes dal", alt' kaller på en fantastisk åndsdimensjon, med en uendelighet i spennvidde og kontraster helt på ytterkantene. Anne Kaasa formidlet de fem ulike satsene krystallklarl, virtuost og myndig formet. Særlig vellykket ble «En båt på havet» med sine bølgende bevegelser og den rytmisk virvlende «Narrens Morgengry». De innadvendte klangene i «Klokkenes dal» også delikat utført. Allikevek kunne en ønsket seg en større grad av intensitet i det lyriske aspektet av musikken. En nyanse mer spenning, mystikk, et enda mer poetisk anslag, et enda friere forhold til tid. Ravel er lite spilt fordi dette er så vanskelig å makte, med sitt grep om klang og form kan Anne Kaasa nå helt inn i Ravels verden.

Annen avdeling ble gigantisk i format på alle mater. Fire ballader av Chopin er en uffordring for  utøveren og publikum. Dypt konsentrert, med stoffet totalt gjennomarbeidet, med sin fine teknikk og sitt temperament ble det on myndig og ladet Chopin-avdeling Anne Kaasa formidlet. Med evne til  variasjon og sans for nyansene i de ulike Balladene. En glødende intensitet, spilt med stor kraft, det ble en avdeling med stor grad av spenning. Den musikalske poesien ble ikke betonet i like sterk grad som det dramatiske i Chopins uttrykk En raus applaus hyllet en meget profesjonell pianist etter finalen. En overbevisende konsertav en utøver med

framüd. Martín Haug.

Drammens Tidende, (Norway), May 1996